Comfortabel winterkamperen: Musthaves om het warm te houden

Als je in het voor- of naseizoen, of zelfs in de winter, wil gaan kamperen met de tent, dan is het wel praktisch om te zorgen dat je het warm houdt. Al moet ik zeggen dat we het zelfs midden in de zomer in Nederland wel eens koud gehad hebben, omdat we toen minder goed voorbereid op pad zijn gegaan, maar in Nederland kan het zelfs in de zomer redelijk fris zijn in de tent. Iets om rekening mee te houden dus. Naast onze goede kampeeruitrusting, zorgen we er in de koudere maanden ook altijd voor dat we een warmtebron bij ons hebben om ons / de tent op te warmen. We vertellen je er graag meer over.

In de koudere maanden is een goede basisuitrusting van belang. Al moet ik eerlijk zeggen dat wij de goede spullen eigenlijk altijd wel meenemen, ik houd wel van een beetje comfort. De tips om er lekker comfortabel bij te zitten. Om te beginnen hebben wij een goed matje in plaats van een luchtbed. Hoewel het een onding is om mee te nemen (niet geschikt voor fietsvakantie), is het wat mij betreft echt een musthave bij kamperen. Lucht in een luchtbed isoleert namelijk niet en blijft altijd koud. Een matje daarentegen bestaat uit een combi van schuimrubber en lucht, wat een stuk warmer is. Uiteraard hoort een goede, degelijke slaapzak daar natuurlijk ook bij. Op de slaapzak staat aangegeven voor welke temperaturen hij geschikt is. Die van ons heeft een zomerkant en een winterkant, heel handig. Zo is hij ook te gebruiken op warmere plekken

Daarnaast hebben wij altijd schapenkleedjes mee. Heerlijk voor in de stoel bij het kampvuur of de kachel, maar ook ideaal om als extra laagje onder je slaapzak neer te leggen ´s nachts. Sowieso bij Floris doen we dit omdat zijn matje niet zo dik is en we zo de kou vanuit de grond blokkeren maar ook Susanne legt het schapenvachtje vaak onder de slaapzak. Lekker warm en isolerend. Tip: Ga wel voor echte! Die blijven langer mooi, isoleren beter en zijn beter brandvertragend bij een vonkje bij het kampvuur.

Ook goede schoenen en kleding is een must. Kies qua kleding voor laagjes en het liefst onbrandbaar spul (liever wol dan polyester, zeker als je graag een houtvuurtje maakt) en ga voor goede waterdichte (wandel)schoenen. Nattigheid is vaak funest als je het warm wil houden.

Voor Floris kochten we een extra dikke slaapzak met donslaag. Ideaal als deze uit meerdere lagen bestaat, zodat je hem het hele jaar door kan gebruiken. Daarnaast zijn we fan van wollen items en slaapt hij vaak in een wollen romper of boxpak. Wol isoleert goed en neemt vocht heel goed op bij eventuele ongelukjes. Ideaal dus. Optioneel zou je nog een kruik mee kunnen nemen. Maar dat hebben wij nog niet echt nodig gehad. Je moet dan ook oppassen dat je het niet te warm maakt, want dat is ook niet goed voor een kleine. Voor overdag is een buitenspeelpakje (bijvoorbeeld van Ielm, maar H&M heeft ze ook) ideaal. Winddicht, redelijk waterdicht en dus lekker warm; perfect voor het buitenspeelplezier

Er zijn ongetwijfeld nog meer items die handig zijn tijdens het (winter)kamperen, zoals bijvoorbeeld een warmtebron. Daar schrijven we nog een aparte blog over. Voor ons zijn bovenstaande items echt de onmisbare musthaves die altijd meegaan om het lekker warm te houden. Dus, of je nu in de winter kampeert onder een prachtige sterrenhemel of in het voor- of naseizoen geniet van de rust en stilte van de natuur, met de juiste musthaves en voorbereidingen kan kamperen een comfortabele en onvergetelijke ervaring zijn. Ga eropuit, omarm de kou en geniet van de magie van de natuur. En wie weet, misschien ontdek je wel een nieuwe favoriete kampeerbestemming tijdens de wintermaanden!